Keitä olemme?

Photo: Ainu Palmu

Keitä olemme?

Photo: Ainu Palmu

Sivuhenkilöt on vuonna 2016 perustettu taiteilijaryhmä, joka koostuu seitsemästätoista teatterin, sirkuksen ja tanssin aloilla työskentelevästä taiteen ammattilaisesta, joita yhdistää halu tehdä merkityksellistä ja monialaista taidetta.

Sivuhenkilöt valmistaa näyttämöteoksia, jotka purkavat taidelajien välistä lokerointia, törmäyttävät ja hellivät sanaa ja liikettä, sivuun jäävää ja keskeistä, arkista ja ihmeellistä. Sivuhenkilöt katsoo ihmistä valokeilan vieressä: haavoittuvana, ristiriitaisena ja koskettavan keskeneräisenä. 

Ryhmällä on taustallaan kiitetyt Alma Lehmuskallion ohjaamat teokset Sivuhenkilöt (2016) ja Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen (2019), joita on esitetty mm. Juhlaviikkojen ja Tampereen teatterikesän pääohjelmistossa, Cirkolla ja festivaaleilla ympäri Suomen.
Ryhmän kolmas teos, koreografi Jyrki Karttusen luotsaama Luukamari, tulee ensi-iltaan Cirko – Uuden sirkuksen keskuksella 14.11.2023.

Kollektiivi

Alma Lehmuskallio
Ohjaaja

Alma on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2015 valmistunut teatteriohjaaja, joka on toiminut Oulun teatterin taiteellisena johtajana vuodesta 2020 lähtien. Alma oli ohjaajana ja konseptin suunnittelijana Sivuhenkilöt-työryhmän kahdessa ensimmäisessä esityksessä, Sivuhenkilöt (2016) ja Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen (2019). Oulun teatterin ja Sivuhenkilöiden lisäksi Alma on ohjannut mm. Teatteri Jurkkaan, Kotkan kaupunginteatteriin ja Teatteri Takomoon. Sivuhenkilöiden kanssa työskentelyssä viehättää tanssi-, sirkus- ja teatteritaiteen yhdistäminen ja ei-tekstiin perustuva näyttämötyöskentely. Ohjaamisessa kiinnostavat erityisesti teatterin ja toden suhde, ihmisen läsnäolo, ihmeet sekä kontrollin ja kontrolloimattomuuden villi taistelu.

Alma oli mukana Sivuhenkilöt– ja Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen-produktioissa.

Alma on ryhmän perustajajäsen.

Eira Virekoski
Käsikirjoittaja-dramaturgi

Eira on alun perin elokuvakäsikirjoittamisesta kiinnostunut, Teatterikorkeakoulun kautta näyttämötaiteen pariin sulautunut savolainen. Eira on kirjoittanut yhden elokuvan, useamman näytelmän ja työskennellyt nykytanssin ja -sirkuksen sekä kuunnelman parissa. Ohessa on välillä syntynyt lyriikkaakin. Eira etsii sekä elämässä että kirjoittaessa toivoa, kysymyksiä joihin ei osaa vastata, yhdistävää naurua sekä nautintoa arjen absurdiudesta ja läsnäolon lihallisuudesta.

Eira oli mukana Sivuhenkilöt– ja Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen – produktioissa ja hän on mukana marraskuussa ensi-iltaan tulevassa Luukamari-teoksessa.

Eira on ryhmän perustajajäsen.

Henna Kaikula
Sirkustaiteilija, tuottaja

Henna valmistui sirkustaiteilijaksi ruotsalaisen Cirkus Cirkörin Cirkuspiloterna-koulutuksesta 20 vuotta sitten päälajeinaan käsilläseisonta ja notkeusakrobatia. Hän on esiintynyt laaja-alaisesti eri esitystaiteiden tuotannoissa Suomessa ja ulkomailla, mieluisimpana monitaiteelliset ja lämminhenkiset kokoonpanot ja tapahtumakokonaisuudet. Henna on toiminut myös taiteellisena johtajana, kuraattorina, fasilitoijana, mentorina sekä esittävän taiteen ja sirkustaiteen asiantuntijatehtävissä. Uransa alusta lähtien Henna on toiminut projektien alullepanijana ja tuottajana, koska on liian malttamaton odottelemaan että jotain tapahtuisi.

Henna oli mukana Sivuhenkilöt– ja Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen – produktioissa ja hän on mukana marraskuussa ensi-iltaan tulevassa Luukamari-teoksessa.

Henna on ryhmän perustajajäsen.

 

Milla Jarko
Sirkustaiteilija

Milla on lahtelaislähtöinen, primaballerinan urasta haaveillut, teatterin kautta sirkukseen uponnut, Sivuhenkilöiden kelkkaan nostettu villikko. Sielultaan hän on vapaa ilmaisija, koulutukseltaan sirkusartisti. Statuksia vierastava pumpernikkeli, joka on samaan aikaan otettu ja kiitollinen siitä, että on päässyt osaksi tätä ainutlaatuista ja opettavaa matkaa.

Milla oli mukana Sivuhenkilöt– ja Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen – produktioissa ja hän on mukana marraskuussa ensi-iltaan tulevassa Luukamari-teoksessa.

Milla on ryhmän perustajajäsen.

Saku Mäkelä
Sirkustaiteilija

Saku on tanssi- ja sirkustaiteilja, joka on valmistunut Tukholman Danshögskolanin nykysirkuslinjalta 2008. Hän on työskennellyt laajasti tanssin, sirkuksen, teatterin ja elokuvien saralla esiintyjänä ja koreografina. Viime aikoina Saku on keskittynyt Riia Kivimäen kanssa perustaman RISA-companyn taiteelliseen työskentelyyn. Kaiken vapaa-ajan hän käyttää ruoanlaittoon ja syömiseen.

Saku oli mukana Sivuhenkilöt– ja Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen – produktioissa ja hän on mukana marraskuussa ensi-iltaan tulevassa Luukamari-teoksessa.

Saku on ryhmän perustajajäsen.

Joonas Outakoski
Äänisuunnittelija

Joonas on helsinkiläinen äänisuunnittelija, muusikko ja tuottaja. Orgaanisia näyttämöolentoja luovat monitaiteelliset työryhmät ovat Joonaksen henkinen koti. Toisaalta Joonas viihtyy hyvin myös yksin studiossaan miksaamassa uutta taidepop-levyä tai soittamassa modulaarista syntetisaattoria. Transhumanistisessa tulevaisuudessa Joonas on löytänyt olemuksensa neuraaliverkossa, jossa hän muuttaa taiteellisia visioita teknisiksi implementaatioiksi valon nopeudella.

Joonas oli mukana Sivuhenkilöt– ja Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen – produktioissa ja hän on mukana marraskuussa ensi-iltaan tulevassa Luukamari-teoksessa.

Joonas on ryhmän perustajajäsen.

Ainu Palmu
Valosuunnittelija

Ainu on valosuunnittelija. Hän on vapaan kentän työläinen nykysirkuksen ja tanssin alueilla. Valo musiikkiin on myös säännöllisen epäsäännöllinen osa työelämää musiikkitalon pienissä saleissa. Hän tekee esityksiin myös animaatioita, muuta videosisältöä ja lavastusta ja itsenäisenä taiteilijana syntyy valotaidetta, taide-elokuvaa ja valokuvausta. Ainu on ihminen, joka tykkää tehdä käsin aluksi jotain joka sitten hienostetaan nykymaailmaan sopivaksi. Valo merkitsee Ainu Palmulle pieniä ihmeitä ja mahdollisuutta tehdä maailmaa ja samalla kommentoida sitä.

Ainu oli mukana Sivuhenkilöt– ja Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen – produktioissa ja hän on mukana marraskuussa ensi-iltaan tulevassa Luukamari-teoksessa.

Ainu on ryhmän perustajajäsen.

Ulla Raitio
Näyttelijä

Ulla on Teatterikorkeakoulusta vuonna 2009 valmistunut näyttelijä, joka on työskennellyt mm. Kansallisteatterin, Teatteri Nirvanan, Myllyteatterin, Rakastajien ja Espoon Teatterin tuotannoissa sekä muutamissa Ylen tuottamissa draamasarjoissa ja elokuvissa. Ullalle näyttelemisen ohella kirjoittaminen, käsillä tekeminen ja säveltäminen ovat tärkeä osa elämää. Tällä hetkellä Ulla haaveilee muuttamisesta erämaahan jossa voisi vaeltaa loputtomiin ja kuunnella hiljaisuutta, lähteä kauas jotta voisi jälleen kaivata. Paeta teknologiasärinää, somepöhinää, valtateiden jylinää ja uskaltaa olla yhtä tavallinen ja jokapäiväinen ilmiö kuin vaikkapa ahven. Ja virrata.

Ulla oli mukana Sivuhenkilöt– ja Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen – produktioissa ja hän on mukana (ääniroolissa) marraskuussa ensi-iltaan tulevassa Luukamari-teoksessa.

Ulla on ryhmän perustajajäsen.

Riina Leea Nieminen
Pukusuunnittelija

Riina on valmistunut pukusuunnittelijaksi Aalto-yliopistosta vuonna 2020. Vaihto-opintonsa hän suoritti Lontoossa koulussa London College of Fashion. Hän on työskennellyt freelance- pukusuunnittelijana, lavastajana sekä esiintyjänä muun muassa Q-teatterissa, Viirus-teatterissa, Lahden kaupunginteatterissa ja Teatteri Tuikkeella. Tärkeää Riinalle ovat uudet haasteet, fyysinen tarinankerronta, visuaalisten elementtien dramaturgia sekä lempeä ja tasa-arvoinen työilmapiiri.

Riina oli mukana Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen – produktiossa ja hän on mukana marraskuussa ensi-iltaan tulevassa Luukamari-teoksessa.

Oscar Dempsey
Lavastaja

Oscar on lavastaja, rekvisitööri ja kuvataiteilija. Hän on kotoisin Pohjois-Irlannista, Yhdistyneestä kuningaskunnasta, ja hänen suunnittelemiaan teoksia on nähty eri puolilla Yhdistynyttä kuningaskuntaa, Irlannissa, Tanskassa, Tšekissä ja Suomessa. Oscar suoritti kuvataiteen kandidaatin tutkinnon Newcastlen yliopistossa Englannissa vuonna 2014. Hän opiskeli nykytaidetta vaihdossa Funenin taideakatemiassa Odensassa, Tanskassa vuonna 2013. Oscar muutti Suomeen vuonna 2017 ja valmistui maisteriksi lavastustaiteen ohjelmasta Aalto-yliopistosta vuonna 2020. Luomalla orgaanisia ja leikkisiä esineitä, olivatpa ne sitten veistoksia, lavasteita tai installaatioita, hän haluaa tutkia kokemusta suurenmoisuudesta ja materiaalisuudesta.

Oscar on mukana marraskuussa ensi-iltaan tulevassa Luukamari-teoksessa.

Janne Vasama
Lavastaja

Janne on valmistunut lavastajaksi Aalto-yliopiston Elokuvataiteen ja lavastustaiteen osastolta vuonna 2015. Aikaisempia opintoja hänellä on muotoilusta ja arkkitehtuurista. Janne on työskennellyt freelance-lavastajana sekä video- ja pukusuunnittelijana Etelä-Suomen teattereissa, muun muassa Kansallisteatterissa, Viirus-teatterissa ja KOM-teatterissa. Autiosaarelle Jannen mukaan lähtisi joku hyvä vuoristorata.

Janne oli mukana Sivuhenkilöt– ja Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen – produktioissa.

Juliane Mikkonen
Tuottaja

Juliane opiskeli teatteritiedettä Münchenin yliopistossa. Hänen sivuaineinaan olivat kirjallisuustiedettä ja eurooppalainen etnologia. Ennen Suomeen muuttoa hän työskenteli Münchenin kansanteatterissa, Frankfurtin oopperassa sekä erilaisissa casting- ja tuotantoyhtiöissä televisiossa ja elokuvissa. Tällä hetkellä Juliane työskentelee tuottajana helsinkiläisessä Myllyteatterissa. Hän on myös osa vastaperustettua tamperelaista teatterikollektiivia FinNomadsia taiteellisena tuottajana ja dramaturgina. Lisäksi hänen intohimonsa ja painopisteensä on teatteri- ja draamapedagogiikassa. Viime vuosina hän on vetänyt monikielisiä teatteriryhmiä ja -työpajoja kaikille ikäryhmille.

Juliane on mukana marraskuussa ensi-iltaan tulevassa Luukamari-teoksessa.

Kaisa Niemi
Tanssija

Kaisa valmistui Teatterikorkeakoulusta tanssijaksi vuonna 2003 ja on siitä lähtien tehnyt töitä laaja-alaisesti näyttämötaiteen parissa. Hän on suurimman osan urastaan tehnyt töitä freelancerina mm. G&G:n, Sivuun Ensemblen, Petri Kekoni co:n, Sari Palmgrenin ja Myllyteatterin tuotannoissa, mutta ollut myös kiinnityksellä Helsinki Dance Companyssä 2015-2017. Kaisa rakastaa naurua ystävien kanssa, pioneja, ihmisten katselua kahviloissa, päiväunia ja kallioita.

Kaisa on mukana marraskuussa ensi-iltaan tulevassa Luukamari-teoksessa.

Emilia Rantalaiho
Tuottaja

Musiikkitiedettä pääaineenaan opiskellut Emilia on työskennellyt tuotannollisissa tehtävissä erityisesti klassisen musiikin parissa festivaaleilla, orkestereissa ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Emilian intohimoja ovat tanssiminen, musiikki ja ihon alle menevät esitykset.

Emilia oli mukana Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen -produktiossa.

Eero Vesterinen
Tanssija

Eero on tanssinut työkseen vuodesta 2003 ja ilokseen jo kauan ennen. Ennen vakiintumista tanssijaksi Eero ehti haaveilla mm. moottoripyäräilijän, käsinukketaiteilijan, näyttelijän, kielitieteilijän, kirjailijan ja paleomytologin urasta. Nykyään hän haaveilee vapaa-ajasta, jolloin hän pelailisi ystäviensä kanssa mieluusti oikeastaan mitä vain mölkystä lautapelien kautta roolipeleihin ja frisbeegolfiin tai unohtuisi lukemaan riippumattoon jonnekin saunan liepeille.

Tanssijuuttaan Eero on ehtinyt toteuttaa kymmenien koreografien teoksissa vuosien varrella, niin fyysisesti rajun ja hikisen nykytanssin kuin huumoripitoisemmankin tanssiteatterin saralla. Tärkeitä ihmisiä ja taiteen tekijöitä polun varrella ovat olleet mm. Tommi Kitti, Tero Saarinen, Carl Knif, Jyrki Karttunen, Jenni Kivelä, Marjo Kuusela ja Valtteri Raekallio.

Kiinnitykselläkin hän on ehtinyt olla hetken verran Skånes Dansteaterissa Malmössä (2011-2012) ja kolmen vuoden verran Helsinki Dance Companyssa (2012-2015) Helsingin Kaupunginteatterilla. Sydämeltään Eero taitaa kuitenkin olla freelancer.

Eero oli mukana Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen -produktiossa.

Anne-Mari Alaspää
Näyttelijä

Anne-Mari on vuonna 2015 Teatterikorkeakoulusta valmistunut näyttelijä, joka suuntasi heti valmistuttuaan Jyväskylän kaupunginteatteriin nautiskelemaan repertuaariteatterin eri tyylilajeista. Sittemmin Anne-Mari palasi kotikaupunkiinsa Helsinkiin freelanceriksi ja on näytellyt mm. Kotkan kaupunginteatterissa, Teatteri Takomossa sekä muutamissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Vuodesta 2019 Anne-Mari on kuulunut Tampereen Työväen Teatterin ensembleen ja erityisesti fyysiseen ilmaisuun ja musiikkiin painottuva työskentely kiinnostaa Anne-Maria.

Vapaa-ajalla Anne-Mari on aktiivinen nautiskelija, joka viihtyy ihmisten ja koiransa seurassa. Harrastuksiin kuuluu impulsiivisesti vaihtuvat liikuntaharrastukset, erityisesti jooga ja lisäksi Anne-Mari innostuu monista itselle uusista asioista ja projekteista, joista huomattavasti harvempi saa päätöksensä. Tällä hetkellä hän toivoisi lisää aikaa leipomiselle ja lukemiselle.

Anne-Mari oli mukana Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen -produktiossa.

Kuvat: Ainu Palmu ja Janne Vasama