Esitykset

Ensi-ilta 15.11.2016
Tenalj von Fersen, Suomenlinna, Helsinki
Esitys oli osa Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen What the Cirk? -minifestivaalia.

Kesto: 70 min
Kieli: suomi, englanti
Ikäsuositus: 12+

Työryhmä

Teksti: Eira Virekoski
Ohjaus: Alma Lehmuskallio
Esityskonsepti: Henna Kaikula, Alma Lehmuskallio, Eira Virekoski
Lavastus ja pukusuunnittelu: Janne Vasama
Äänisuunnittelu: Joonas Outakoski
Valosuunnittelu: Ainu Palmu

Esiintyjät ja kanssasuunnittelijat:
Milla Järvinen (ilma-akrobaatti)
Henna Kaikula (notkeusakrobaatti-käsilläseisoja)
Saku Mäkelä (akrobaatti-tanssija)
Ulla Raitio (näyttelijä)
Tuotanto: Kaikula, Lehmuskallio & työryhmä ja Cirko – Uuden Sirkuksen Keskus
Markkinointiassistentti: Kaisa Tiainen
Tukijat: Suomenlinnan hoitokunta, Alfred Kordelinin Edistys- ja Sivistysrahasto, Saaren kartano, Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus ja Teaterstiftelsen Vivicas Vänner

 

Sivuhenkilöt-esitys (2016)

Viime vuosisadan alun suomalainen hääkuva herää henkiin. Siitä astuvat ulos kasvonsa menettävä mies, jalkansa pudottava nainen ja sukupäivällisillä huonosti käyttäytyvä vanhus, joka lopulta muuttuu hevoseksi. Vieras roikkuu sängynpäädystä ylösalaisin, tavoittelee taivaita. Tunnelma muuttuu rujosta melankoliseksi, kunnes sen katkaisee äkillinen nauru.

Sivuhenkilöt on nykysirkusta ja teatteria yhdistävä lumoavan absurdi teos. Esitys käsittelee yhteyden hakemista ihmisten välillä. Kosketusta vaille jääminen on erityisen suomalainen aihe, mutta ihmisen kaipuu toiseen on tunnistettavaa kaikkialla.

Sivuhenkilöt-esityksen ensi-ilta oli Cirko – Uuden Sirkuksen Keskuksen What the Cirk? -festivaalilla Suomenlinnan Tenalji von Fersenissä vuonna 2016. Esitys sai haltioituneen vastaanoton, ja se kutsuttiin mm. Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoon, Hiljaisuus-festivaalille ja Lainsuojattomat-teatterifestivaaleille vuonna 2017. Viimeiset Sivuhenkilöt-esitykset tapahtuivat Oulussa osana Flow-sirkuksen kausiohjelmistoa tammikuussa 2019.

Trailer

Teaser

Katso lisää kuvia Media-sivulta

Arvioita ja sitaatteja

”(Sivuhenkilöt on) hallittu esityskokonaisuus, joka yhtä aikaa onnistuu olemaan sekä selittämätön että helposti vastaan otettavissa.”
Annikki Alku, Demokraatti

”Regissören Alma Lehmuskallio har skapat en öm och tilltalande föreställning under Tenaljen von Fersens tomatröda tegelvalv på Sveaborg. Mjukt och humoristiskt skildrar Lehmuskallio personer som hamnat utanför i samhället och sina egna liv. — De svartvita gestalterna påminner i den gamla fästningsmiljön i själva verket om spöken som väntar på att någon ska röra vid dem och göra dem varma och levande igen.”
Isabella Rothberg, HBL

”Huimat akrobatia- ja tasapainotaidot muuttavat Sivuhenkilöiden kohtaukset surrealistisiksi näyiksi. Mikään liike ei tunnu irralliselta tempulta vaan kumpuaa henkilön mielensisäisestä tilasta. — Mutta mikään ei tuntuisi miltään, jollei esiintyjinä olisi sellaisia uuden etsijöitä kuin Henna Kaikula, Ulla Raitio, Saku Mäkelä ja Milla Järvinen. Vartalon hallinta, jokaisen askeleen ja kasvonilmeen kirkkaus, esineteatterin suvereeni hallinta ja herkkyys piirtävät kunnioittavan kuvan jokaisesta hahmosta.”
Maria Säkö, Helsingin Sanomat

”Eira Virekosken ytimekäs ja ajaton teksti, Ainu Palmun tilan muotojen kanssa keskustelevat valot sekä Joonas Outakosken säröinen ja tyylikäs musiikki ovat avaintekijöitä Sivuhenkilöiden orgaanisessa kompositiossa. Makaaberin leikin liimana toimii pohjoinen ahdistus.”
Maija Jelkanen, Teatteri&Tanssi+Sirkus

”Teos ei lankea turhaan selittämiseen tai monisanaisuuteen vaikka dialogi on runsasta ja Janne Vasaman luoma epookki-ilme tyyliteltynäkin yksityiskohtainen. Sivuhenkilöitä ei nosta huipulle ainoastaan kekseliäästi oivallettu konsepti, vaan kaikkien osa-alueiden onnistuminen. On vaikea kuvitella miten sirkus ja teatteri voisivat solmia vielä toimivamman liiton.”
Tenka Issakainen, Lapin Kansa

”Teoksessa käytetään runsaasti maalauksellisia, tunnelmaltaan epätodellisia kuvia. Voisin olla varma, että olen nähnyt auringonvarjoa kantavan hevospäisen naisen maalauksen! Tai taivaita hipovan naisen tai sen, jonka pää onkin kukka-asetelma. Millaista kosketusta toivomme, minkä taakse haluamme piiloutua tai millaisena haluamme meidät nähtävän?”
Merja Koskiniemi, Aamulehti

”Sivuhenkilöt on kuin kolmiulotteinen, surrealistinen, elävä maalaus.”
Mikko Elo, Satakunnan kansa

”Varsin erikoista, outoa, kiehtovaa.”
Katri Leikola, Paljon Melua Teatterista -blogi

Tukijat