Luukamari (2023)

Kesto: n. 80 min.
Ikäsuositus: 13 v. +

Esityksen kieli on suomi. Esityksissä on englanninkielinen tekstitys.

Työryhmä

Ohjaus ja dramaturgia:
Jyrki Karttunen, Eira Virekoski

Koreografia:
Jyrki Karttunen

Teksti:
Eira Virekoski

Esiintyjät ja kanssasuunnittelijat:
Milla Jarko, Henna Kaikula, Saku Mäkelä, Kaisa Niemi, Ulla Raitio (äänirooli), Jyrki Karttunen (äänirooli)

Valosuunnittelu:
Ainu Palmu

Äänisuunnittelu:
Joonas Outakoski

Pukusuunnittelu:
Riina Leea Nieminen

Lavastus:
Oscar Dempsey

Konsepti:
Henna Kaikula, Jyrki Karttunen, Eira Virekoski

Tuotanto:
Henna Kaikula, Juliane Mikkonen, Sivuhenkilöt-kollektiivi

Yhteistuottaja:
Cirko – Uuden sirkuksen keskus

Tukijat:
Samuel Huberin Taidesäätiö, Taiteen edistämiskeskus, Suomen kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto, Oscar Öflunds Stiftelse, Suomen kulttuurirahaston keskusrahasto

Luukamari (2023)

Luukamari käsittelee ihmisen kuolevaisuutta ja sen sivuuttamista. Mistä kuoleminen alkaa? Ollaan viimeisessä lajittelupisteessä ennen päätepysäkkiä. Todellisen ja symbolisen välitilassa. Lopullisuuden kohtaamisen näyttämölle päätyneet henkilöt saattavat niin ajatuksiaan, toisiaan kuin omia ruumiinosiaankin rajan yli. Yksi toivoo kuoleman tuomista tutummaksi arkeen, toinen taas yrittää kääntää ajan kulkua, kolmas etsii tapaa surra lemmikkiään ja neljäs haluaisi jo hiihtää pois.

Luukamari yhdistää erilaisia näyttämöilmaisun muotoja, ja käsittelee näennäisen synkkää aihettaan monin eri tavoin. Käynnissä on jatkuva transitio; monessa mielessä kuin auringonlasku ja -koitto. Esitys syntyy sommitelmista, simultaanisuudesta ja katkoksista: luiden liikkeestä, odottamattomista sanoista ja tunteista. Elämän ja kuoleman vetovoimista ja vastapainoista. Se on kuin vapaapudotus, jossa kuoleman vakavalla hetkellä, kun ei saisi, alkaa naurattaa.

Esityksen kieli on suomi. Esityksissä on englanninkielinen tekstitys.

Traileri

Arvioita ja sitaatteja

”…esityksen imu on voimakas eikä mikään ole ennalta-arvattavaa.  Kuolemaa ja siihen liittyviä yleisiä länsimaisia tapoja käsitellään monelta kantilta. Mukana on myös yksi aika koskettavakin yllätys…”
DEMOKRAAATTI / Annikki Alku, 16.11.2023

”Sivuhenkilöiden kokeneet – niin sirkustelijoina kuin muuten – esiintyjät osaavat tehdä sellaista, mikä luonnistuu vain omaa taiteenlajiaan sekä teknisesti että kokonaisvaltaisen taiteellisesti läpikotaisin tuntevilta tekijöiltä. Näennäisen huolimaton välittyy mikroilmeisiin saakka yltävän tarkasti.”

”Lopussa kuitenkin huomaan kokeneeni melkoisen matkan. En juonellista vaan syvän muutoksen suhteessa kuolemaan yhdessä hahmojen kanssa.”
HELSINGIN SANOMAT  /  Maria Säkö, 15.11.2023

”…teos lähestyy kuolevaisuutta hienovaraisesti, vaipumatta kuitenkaan synkkämielisyyteen: sirkus-teatteria keventävät akrobatia ja huumori eivät ainoastaan lisää Luukamarin viihdearvoa vaan normalisoivat leikkisää suhtautumista kuolevaisuuteen. Ja siinä Luukamari onnistuu erinomaisesti.”
VOIMA /Anna-Sofia Schaller, nro 9/2023

Esityksen tukijat