KEITÄ ME OLEMME / WHO WE ARE

SIVUHENKILÖT

Sivuhenkilöt-työryhmä koostuu kymmenestä teatteri-, sirkus- ja tanssialan osaajasta, jotka ovat liittyneet yhteen tehdäkseen merkityksellistä, monialaista ja uudenlaista esittävää taidetta. Esityksissämme nykysirkus ja teatteri limittyvät tavalla, jossa ei menetetä teatterin kykyä käsitellä syviä sisältöjä ja nykysirkuksen kykyä ällistyttää tai liikuttaa sanojen ulkopuolisella tavalla. Se että yhdistämme eri taiteenaloja ei poista niiden kunkin syvyyttä ja omaleimaisuutta.

Työryhmä syntyi Sivuhenkilöt-nimisen esityksen ympärille. Esitys sai ensi-iltansa Suomenlinnan Tenalji von Fersenissä vuonna 2016 yhteistyössä Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen kanssa. Se kutsuttiin vuonna 2017 Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoon, Lainsuojattomat-teatterifestivaalien pääohjelmistoon ja Hiljaisuus-festivaaleille, sekä vuonna 2019 Flow-sirkusesityssarjaan Ouluun sekä Sansuī Rīga:n ohjelmistoon Latviaan. Esityksen tekemisen myötä oli selvää, että haluamme jatkaa yhteistyötä uuden ilmaisualueen etsimisen parissa.

Sivuhenkilöt-nimen taustalla on ryhmän halu keskittyä sivullisuuden kokemukseen. Olemme kiinnostuneita siitä, mitä tapahtuu spottivalon vieressä, rajusti kärsivän läheisessä tai henkilössä joka jää ulkopuolelle. Esitykset eivät ole kiiltäviä spektaakkeleita, joissa yli-ihmisten sirkusnumerot seuraavat toisiaan, vaan ne esittävät ihmisen myös haavoittuvana, ristiriitaisena ja pieniä ihmeitä täynnä olevana. Haluamme jatkaa teosten valmistamisen kautta työtämme sirkus- ja teatterialan kehittämisen parissa haastamalla olemassa olevia ilmaisumuotoja ja viemällä eteenpäin meille ominaista kokonaisvaltaista tapaa käsittää näyttämö genrerajoista piittaamattomana tilana. Haluamme purkaa teoksillamme taidelajien välisiä lokeroita ja edistää monialaista esittävää taidetta.

ALMA LEHMUSKALLIO

Alma on Teatterikorkeakoulusta vuonna 2015 valmistunut ohjaaja, jolla on näyttelijän, tanssijan ja kioskimyyjän tausta. Alma on tehnyt puheteatterin lisäksi esityksiä sirkukselle, tanssille, radiolle, lapsille ja ruotsalaisille. Hänen viimeiset ohjaustyönsä on nähty Oulun kaupunginteatterissa (Tove Janssonin Näkymätön lapsi 2018) ja Teatteri Jurkassa (Henrik Ibsenin ja Marie Kajavan Nora 2018). Alma on erikoistunut fyysiseen ilmaisuun, genrerajoilla rälläämiseen ja hilpeän ja melankolisen vuorotteluun. Ohjaamisessa kiinnostavat erityisesti teatterin ja toden suhde, ihmisen läsnäolo ja taidot, ihmeet sekä kontrollin ja kontrolloimattomuuden villi taistelu.

Alma is a theatre director graduated from the Theatre Academy in Helsinki 2015. Her background is in acting and dancing. In addition to directing for theatre Alma has done performances for circus, dance, radio, children, camera and Swedish people. Her recent directions include Tove Jansson’s Invisible Child (Oulu City Theatre 2018) and Henrik Ibsen’s and Marie Kajava’s Nora (Teatteri Jurkka 2018). Alma is specialized in physical expression, breaking genre boundaries and combining hilarity and melancholia. What interests her the most in directing are the relationship between theatre and reality, the presence and skills of a person, miracles and the savage fight between controlled and uncontrolled.

EIRA VIREKOSKI

Eira on alun perin elokuvakäsikirjoittamisesta kiinnostunut, Teatterikorkeakoulun kautta näyttämötaiteen pariin sulautunut savolainen. Eira on kirjoittanut yhden elokuvan, useamman näytelmän ja työskennellyt lisäksi nykytanssin, performanssin ja kuunnelman parissa. Ohessa on välillä syntynyt lyriikkaakin. Eira etsii sekä elämässä että kirjoittaessa toivoa, kysymyksiä joihin ei osaa vastata, yhdistävää naurua sekä nautintoa arjen absurdiudesta ja läsnäolon lihallisuudesta.

Originally coming from Savo and interested in filmmaking, Eira is a writer and a dramaturge working in dramatic and performing arts. Eira has written one feature film, more plays and worked also in the fields of dance, circus and radio drama. Some lyrics has been written alongside. Things Eira seeks both in life as well as in making art are hope, questions she cannot answer, unitive laughter, and pleasure rising from carnal presence and absurdity of everyday life.

HENNA KAIKULA

Henna valmistui sirkustaiteilijaksi ruotsalaisen Cirkus Cirkörin Cirkuspiloterna-koulutuksesta 14 vuotta sitten päälajeinaan käsilläseisonta ja notkeusakrobatia. Akrobaatin arkeen kuuluvat toimistotyöt, matkat maailman eri kolkkiin ja säännölliset osteopatiahoidot. Henna esiintyy laaja-alaisesti eri esitystaiteiden tuotannoissa Suomessa ja ulkomailla, mieluisimpana niistä monitaiteelliset kokoonpanot ja produktiot. Uransa alusta lähtien Henna on toiminut projektien alullepanijana ja tuottajana, koska on liian malttamaton odottelemaan.

Henna graduated from the Swedish Cirkus Cirkör’s circus artist education 14 years ago with hand-balancing and contortion as her main disciplines. The everyday life of an acrobat has consisted of a pile of office work, travels to different corners of the globe and of regular osteopathy treatments. In addition to these Henna performs in different performing arts projects in Finland and abroad, finding cross-disciplinary collaborations most fulfilling. Henna also works as an initiator and producer as she simply is too restless to wait.

ULLA RAITIO

Ulla on Teatterikorkeakoulusta vuonna 2009 valmistunut näyttelijä, joka on työskennellyt mm. Kansallisteatterin, Teatteri Nirvanan, Myllyteatterin, Rakastajien ja Espoon Teatterin tuotannoissa sekä muutamissa Ylen tuottamissa draamasarjoissa ja elokuvissa. Ullalle näyttelemisen ohella kirjoittaminen, käsillä tekeminen ja säveltäminen ovat tärkeä osa elämää. Tällä hetkellä Ulla haaveilee muuttamisesta erämaahan jossa voisi vaeltaa loputtomiin ja kuunnella hiljaisuutta, lähteä kauas jotta voisi jälleen kaivata. Paeta teknologiasärinää, somepöhinää, valtateiden jylinää ja uskaltaa olla yhtä tavallinen ja jokapäiväinen ilmiö kuin vaikkapa ahven. Ja virrata.

Ulla Raitio is an actress who has worked for the Finnish National Theatre, Myllyteatteri, Rakastajat, Theatre Nirvana, among others. Besides theatre she loves to be near the forest and disappear there every now and then. Music, writing and handcrafts are also an important part of her life. At the moment she wants to go to Lapland and walk endlessly, get rid of city lights, noise of facebook, all technology. To be like a fish, most simple one and go with the flow of the sea.

SAKU MÄKELÄ

Saku on ammattitanssija ja sirkusakrobaatti, joka on valmistunut Tukholman Danshögskolanin nykysirkuslinjalta. Hän pystyy esiintyjänä mukautumaan roolista toiseen tehden musikaaleja, teatteria, tanssia, sirkusproduktioita ja vaikka mitä. Viimeaikaiset työt hän on tehnyt Wusheng Companyn, Agit-Cirkin ja Myllyteatterin kanssa. Tällä hetkellä Saku työskentelee Turun Kaupunginteatterissa Varissuo-musikaalin parissa ja tekee RISA-nimistä duettoa Riia Kivimäen kanssa. Kaiken vapaa-ajan hän käyttää ruoanlaittoon ja syömiseen.

Saku is a dancer and circus acrobat that has graduated from DOCH circus school in Stockholm. He has worked in all kinds of roles in musicals, theater, dance, circus and many more. Latest works have been with Wusheng Company, Agit-Cirk and Myllyteatteri. Currently he is working in Turun Kaupunginteatteri with Varsissuo musical and he is also creating a duet called RISA with Riia Kivimäki. All of his spare time he makes and eats food.

MILLA JÄRVINEN

Milla on lahtelaislähtöinen, primaballerinan urasta haaveillut, teatterin kautta sirkukseen uponnut, Sivuhenkilöiden kelkkaan nostettu villikko. Sielultaan hän on vapaa ilmaisija, koulutukseltaan sirkusartisti. Statuksia vierastava pumpernikkeli, joka on samaan aikaan otettu ja kiitollinen siitä, että on päässyt osaksi tätä ainutlaatuista ja opettavaa matkaa.

Originally from Lahti, Milla is a rascal who dreamed to be a prima ballerina, sank into circus via theater and was thrown on the Sivuhenkilöt ride. She is a delicious biscuit who doesn’t like statuses, and is on the same time flattered and thankful for being able to be a part of this unique and educational trip.

JOONAS OUTAKOSKI

Joonas on helsinkiläinen äänisuunnittelija, muusikko ja tuottaja. Orgaanisia näyttämöolentoja luovat monitaiteelliset työryhmät ovat Joonaksen henkinen koti. Toisaalta Joonas viihtyy hyvin myös yksin studiossaan miksaamassa uutta taidepop-levyä tai soittamassa modulaarista syntetisaattoria. Transhumanistisessa tulevaisuudessa Joonas on löytänyt olemuksensa neuraaliverkossa, jossa hän muuttaa taiteellisia visioita teknisiksi implementaatioiksi valon nopeudella.

Joonas is a sound designer, musician and a producer from Helsinki. The workgroups creating organic stage creatures is where Joonas’ spiritual home is. On the other hand, Joonas gets on all by himself at his studio while mixing a new art pop album or playing the modular synthesizer. In the transhumanistic future Joonas has found his essence in a neural network, in which he converts artistic visions to technical implementations with the speed of light.

AINU PALMU

Ainu on valosuunnittelija. Hän on vapaan kentän työläinen nykysirkuksen ja tanssin alueilla. Valo musiikkiin on myös säännöllisen epäsäännöllinen osa työelämää musiikkitalon pienissä saleissa. Hän tekee esityksiin myös animaatioita, muuta videosisältöä ja lavastusta. Itsenäisenä taiteilijana syntyy valotaidetta, taide-elokuvaa ja valokuvausta. Ainu on ihminen, joka tykkää tehdä käsin aluksi jotain joka sitten hienostetaan nykymaailmaan sopivaksi.

Ainu is a lighting designer. She is a freelance worker in the fields of contemporary circus and dance. Light to music is part of her work life every now and then by concerts in Helsinki Music Centre. Occasionally she also makes animation, other video content and set design for stage. She makes also light art and independent art movie as well as photographing.

JANNE VASAMA

Janne on valmistunut lavastajaksi Aalto-yliopiston Elokuvataiteen ja lavastustaiteen osastolta vuonna 2015. Aikaisempia opintoja hänellä on muotoilusta ja arkkitehtuurista. Janne on työskennellyt freelance-lavastajana sekä video- ja pukusuunnittelijana Etelä-Suomen teattereissa, muun muassa Kansallisteatterissa, Viirus-teatterissa ja KOM-teatterissa. Autiosaarelle Jannen mukaan lähtisi joku hyvä vuoristorata.

Janne graduated as a scenographer from the Aalto University’s Department of Film, Television and Scenography in 2015. He has formerly studied design and architecture. Janne has worked as a freelance scenographer, video- and costume designer in theatres in Southern Finland, among others Finnish National Theatre, Viirus Theatre and KOM Theatre. To a desert island Janne would take a good roller coaster.

EMILIA HÄNNINEN

Musiikkitiedettä pääaineenaan opiskellut Emilia on työskennellyt tuotannollisissa tehtävissä erityisesti klassisen musiikin parissa festivaaleilla, orkestereissa ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Viimeiset pari vuotta hän on työskennellyt tanssin talo -hankkeessa. Emilian intohimoja ovat tanssiminen, musiikki ja ihon alle menevät esitykset.

Emilia Hänninen (M.A.) majored in musicology and has previously worked in production tasks in different classical music organizations. Currently she works at Dance House Helsinki. She loves dancing and music she is passionate about performances that get under skin.

ANNE-MARI ALASPÄÄ

Anne-Mari on vuonna 2015 Teatterikorkeakoulusta valmistunut näyttelijä, joka suuntasi heti valmistuttuaan Jyväskylän kaupunginteatteriin, jonne kotiutui lopulta kolmeksi vuodeksi nautiskellen repertuaariteatterin eri tyylilajeista. Viime kesänä Anne-Mari palasi kotikaupunkiinsa Helsinkiin ja aloitti freelancerina työskennellen mm. Kotkan kaupunginteatterin Viimeinen laiva -musikaalissa. Tätä ennen Anne-Mari on näytellyt mm. Teatteri Takomossa ja muutamissa tv-sarjoissa ja elokuvassa. Vapaa-ajalla Anne-Mari on hitaanpuoleinen nautiskelija, joka viihtyy ihmisten ja koiransa seurassa. Harrastuksiin kuuluvat sekalainen liikunta ja erityisesti jooga sekä pitkästä aikaa aloitettu pianonsoitto. Lisäksi Anne-Mari innostuu monista itselle uusista asioista ja projekteista, joista huomattavasti harvempi saa päätöksensä. Tällä hetkellä myös komiikka ja kirjoittamaan uskaltautuminen kiinnostavat. 

Anne-Mari graduated as an actress from the Theatre Academy in 2015. After graduation she headed to Jyväskylä City Theatre, where she worked for three years enjoying all the different genres of theatre. Last summer Anne-Mari moved back to her hometown Helsinki and started as a freelance actress, working e.g. in Kotka City Theatre in a musical called The Last Ship. Earlier Anne-Mari has acted for example in Theatre Takomo and in tv series and in a movie. In her free time Anne-Mari is a slow kind of a hedonist who enjoys being among people and with her dog. All kind of exercise and especially yoga and playing piano are her hobbies. She gets excited about new things and projects but they are often left without conclusion. At the moment Anne-Mari is also interested in comedy and she hopes to dare to start writing. 

EERO VESTERINEN

Eero on tanssinut työkseen vuodesta 2003 ja ilokseen jo kauan ennen. Ennen vakiintumista tanssijaksi Eero ehti haaveilla mm. moottoripyäräilijän, käsinukketaiteilijan, näyttelijän, kielitieteilijän, kirjailijan ja paleomytologin urasta. Nykyään hän haaveilee vapaa-ajasta, jolloin hän pelailisi ystäviensä kanssa mieluusti oikeastaan mitä vain mölkystä lautapelien kautta roolipeleihin ja frisbeegolfiin tai unohtuisi lukemaan riippumattoon jonnekin saunan liepeille. Tanssijuuttaan Eero on ehtinyt toteuttaa kymmenien koreografien teoksissa vuosien varrella, niin fyysisesti rajun ja hikisen nykytanssin kuin huumoripitoisemmankin tanssiteatterin saralla. Tärkeitä ihmisiä ja taiteen tekijöitä polun varrella ovat olleet mm. Tommi Kitti, Tero Saarinen, Carl Knif, Jyrki Karttunen, Jenni Kivelä, Marjo Kuusela ja Valtteri Raekallio. Kiinnitykselläkin hän on ehtinyt olla hetken verran Skånes Dansteaterissa Malmössä (2011-2012) ja kolmen vuoden verran Helsinki Dance Companyssa (2012-2015) Helsingin Kaupunginteatterilla. Sydämeltään Eero taitaa kuitenkin olla freelancer.

Eero has danced professionally since 2003 and joyfully for a longer time still. Before settling down to become a dancer Eero dreamed of becoming, among other things, a motorcyclist, puppeteer, actor, linguist, author or paleomythologist. These days he dreams of free time, which he would spend playing practically anything with his friends, from throwing blocks of wood at other blocks of wood, to boardgames to roleplaying games to frisbeegolf. Or find himself absorbed in a good book in a hammock near a sauna somewhere. Eero has managed to dance in pieces from dozens of choreographers over the years, ranging from physically intense and sweaty contemporary dance pieces to more lighthearted dance theater. Some important people and artists over the years include collaboration with people like Tommi Kitti, Tero Saarinen, Carl Knif, Jyrki Karttunen, Jenni Kivelä, Marjo Kuusela and Valtteri Raekallio. He was also employed for a time at Skånes Dansteaterin Malmö (2011-2012) and Helsinki Dance Company (2012-2015) at the Helsinki City Theater. At heart Eero is probably a freelancer though.